info@karti.com.mk

ЗЏМ свири Леб и сол

декември

09

1000 мкд

20:00

Национална опера и балет

ЗЏМ свири Леб и сол

На 9 декември, со почеток од 20 часот, во салата на Национаната опера и балет, ќе се одржи концертот на ЗЏМ Биг Бендот насловен "ЗЏМ свири Леб и сол." На целовечерниот концерт ќе бидат изведени дел од композициите на легендарните "Леб и сол," со аранжмани адаптирани за биг бенд изведба. "Леб и сол" е бенд чија работа претставува фундаментален и незаменлив дел од македонската музичка историја.  Овој музички состав настанува на 01.01.1976 по што следи долгогодишно испишување на една од најимпресивните музички кариери на овие балкански простори и, со сигурност, најдоминантната во македонската музичка историја.  Бодан Арсовски, Кокан Димушевски, Влатко Стефановски и Гарабет Тавитијан ја сочинуваат стандардната постава на "Леб и сол," иако во текот на годините во оваа група членувале и други значителни музички имиња меѓу кои  Димитар Чочоровски-Чочор, Драгиша Солдатовиќ-Лабиш,  Миодраг Петковски-Мики, Драгољуб Ѓуричиќ, Кирил Џајковски, Валентино Скендеровски, Димитар Божиков, Срѓан Дункиќ, Гоце Стевковски, Михаил Парушев, кои придонесле за развивање на уникатниот звук и негувањето на вистинските музички вредности.