+389 (0)2 3080 111 info@karti.com.mkWADADA LEO SMITH AND HARRIET TUBMAN

октомври

19

600 мкд

20:00

МОБWADADA LEO SMITH

wadada leo smith and harriet tubman skopje jazz festival 

Организатор на настанот: Skopje Jazz festival

Ишмаел Вадада Лео Смит е трубач, мултиинструменталист, композитор и импровизатор. Има компонирано музика за соло изведби, ансамбли, класичен и креативен оркестар како и за сценски перформанси. Композициите на Вадада се изведувани од неговите сопствени ансамбли, како и од други современи музички состави. Настапувал со речиси сите значајни артисти на креативната импровизаторска музичка сцена. Добитник е на многубројни награди како композитор и музичар. Неговото истражување и уметнички развој веќе педесетина години се во насока на создавање нотиран јазик и дизајнирање компатибилни системи за илустрирање на својата уметничка експресија. Вадада Лео Смит, кого многумина го сметаат за најзначајниот и најкреативниот жив џез музичар, првенствено смел трубач, а потоа и мултинструменталист и композитор, достигна нов врв во својата кариера. Критичарите на магазинот Downbeat во 2017-та година го прогласија за најдобар во три категории: џез артист, трубач и џез албум на годината (“America's National Parks”). Скопскиот џез фестивал ја има привилегијата да биде избран како единственото место во Европа за ексклузивна премиерна концертна изведба на неговиот албум “Reflections and Meditations on Monk”, уште едно негово ремек-дело од 2017-та година.

HARRIET TUBMAN

Harriet tubman skopje jazz festival 

Harriet Tubman е музички колектив оформен во 1998-та година кога тројцата музичари ги здружија силите за да создадат бенд со значење. Насловен по храбрата афро-американска робинка што го ризикувала својот живот за да се ослободи од ропство, помагајќи им на повеќе од 300 други робови да го сторат истото, Harriet Tubman е состав длабоко инспириран од идеалите за слобода. Музиката на триото - фузија на соул, рок, џез и блуз - ја истражува длабочината на овие жанрови постигнувајќи слободен и уникатен музички израз. Самите велат дека Jimi Hendrix, Ornette Coleman и Parliament-Funkadelic еднакво учествувале во создавањето на нивната музичка ДНК. Гитаристот и пејач Брендон Рос, басистот Мелвин Гибс и тапанарот Џ.Т. Луис имаат соработувано со голем број различни артисти како Касандра Вилсон, Living Colour, Лу Рид, Херби Хенкок, Хенри Тредгил, Стинг, Arrested Development, Тhe Rollins Band, Дејвид Мареј, Тони Вилијамс, Дон Пулен, Тина Тарнер, Џејмс Блад Алмер, Оливер Лејк, Мухал Ричард Абрамс, Арета Френклин, Буч Морис и многу други. Нивниот карактеристичен звук е чист и ослободен музички израз - длабока и душевна медитација на концептот за слобода, што ѝ овозможува на публиката да ја доживее музиката лишена од предрасуди во врска со стилот или жанрот. Четвртиот албум на бендот, извонредниот “Araminta”, е едно од најистакнатите изданија на 2017-та година.