info@karti.com.mk

ТЕАТАР КОМЕДИЈА ГО ЗАДРЖУВА ПРАВОТО ЗА ПРОМЕНА НА РЕПЕРТОАРОТ

Почеток на претставите: 20:00 часот

Тука може да купите само online карти за претставите од Театар Комедија, по регуларните цени од 300 денари.

РЕПЕРТОАР ЗА МЕСЕЦ ЈАНУАРИ 2020Почеток 20:00 часот „Жена ми се вика Борис“ е модерна фарсична комедија, дело на Рафи Шарт, еден од најпознатите современи француски комедиографи, чиишто текстови доживуваат неверојатен успех на театарските сцени насекаде низ светот. Познат по своите прецизни заплети, тој е еден од легитимните наследници на Жорж Фејдо. Неговата провокативна лиценција поетика лесно комуницира со публиката, а неговите карактери се огледало на животот што го живееме. Комедијата „Жена ми се вика Борис“ (со оригинален назив „Жена ми се вика Морис“) е современа хит-претстава со калабалак од заплети, замена на идентитети и мноштво луди ситуации кои се одвиваат со неверојатна брзина. Инаку, овој современ текст ги ревидира моралните кодекси на однесување, во еден наш, локализиран простор и менталитет. Основните теми во оваа комедија – проблемите на обичниот човек, емоциите, прељубата, лагите, интригите, либидото... – се вонвременски.
Почеток: 20:00 часот Автор : Миле Попоски Режисер: Ѓорѓи Ризески Сценограф: Сергеј Светозарев Костимограф : Андреј Ѓоргиевски Кореограф : Саша Ефтимова Драматург : Дарко Јан Спаров
Почеток: 20 часот. Режија: Иван Лео Лемо Кореографија: Лео Мујиќ Превод и драматуршки соработник: Габриела Коцева Тулиев Сценографија: Весна Режиќ Костимографија: Мирјана Загорец Музика: Звонимир Дуспер - Дус Асистент на костимограф: Ивана Каранфиловска - Угуровска Соработник по пеење: Весна Гиновска-Илковска
Почеток: 20:00 часот Претставата „Стјуардеси“ е класична фарса. „Стјуардеси“ има седум врати и многу необјасниви ситуации. Бернард е успешен архитект, кој има фантастичен стан, домашна помошничка и ја има формулата за совршен полигамен живот. Оваа формула се обидува да му ја претстави на својот најдобар пријател Роберт. Формулата за совршен живот е: да се има три стјуардеси од три различни компании, кои патуваат секој ден во Скопје и за секој ден има по една различна девојка-вереница. Но равенката многу брзо се распаѓа, а сите непријатни ситуации се случуваат во станот на Бернард – еден вереник, три вереници, неговиот најдобар пријател и Берта, домашната помошничка која се труди да одржи сè во најдобар ред
Почеток: 20:00 часот
Почеток: 20:00 часот Комедијата „Не сега драга“ (од современиот англиски автор и актер Реј Куни) е комедија на забуни, смешни ситуации и интересни карактери. Дејството се одвива во хотел, за време на едно пролетно попладне. Приказната е за еден парламентарец од Куманово кој доаѓа во Скопје на состанок во собранието, се сместува во хотел и има закажано љубовен состанок со секретарката на Претседателот. Меѓутоа, со пратеникот доаѓа и неговата сопруга... и тука почнува „хаосот“...
Почеток: 20:00 часот. „Вечера на глупаци“ е приказна која го коментира високото француско општество, кое, презаситено од сè што може да си овозможи, креира ситуации во кои ќе може да им се исмева на послабите и понеуспешните. Имено, темата која се обработува е смислата на она што го чини човекот среќен и перспективата од која тоа се доживува. Во дејствието се раскажува за еден претставник на високото општество, кој по серија случајни несреќи што му се случуваат, заглавува на вечера со претставник на онаа група што планирал да ја исмева. Низ таа фарса од ситуации се отвора прашањето за тоа кои се вредностите што креираат квалитетен живот: дали тоа што може материјално да се поседува и општествениот сталеж, или способноста да се сочувствува и да се биде искрен? Земајќи ја предвид сè поголемата поделеност на општеството на богати и сиромашни, на социјално прифатени и социјално несоодветни, оваа приказна ги открива и другите нијанси помеѓу крајностите, во кои може да се види дека среќата е апстрактен концепт, чија предвидливост и контрола порано или подоцна стануваат мит. "Ceci n'est pas une pipe" – Деконструкција на 4-тиот ѕид Со сценскиот израз инспириран од филозофијата на познатиот француски надреалист Рене Магрит во неговата „Ова не е луле“ ( туку слика од луле), во оваа претстава истражувавме за начинот на раскажување приказна и експериментираме со деконструкција на класичната физичка дистанца помеѓу гледачот и дејствието на приказната. Имено, гледачите се поставени во воајерска позиција, односно тие самите се обрач на станот во кој се случува дејствието. Тие директно и безмалку однатре го чувствуваат течението на приказната, што пак лично нив ги става во воајерска позиција од која ќе може да ги следат невообичаените ситуации што им се случуваат на протагонистите. Со тоа концептот на некој начин го коментира, па и го казнува казнува ликот кој решава воајерски да им се исмејува на послабите од него, со тоа што му конструира ситуација во која и тој самиот е жртва на „воајеризмот“ на публиката.
Почеток: 20:00 часот Низ бајковидна утопија за доаѓањето на Боливуд во нашиот регион, ние се обидовме да раскажеме приказна за сите нас и за она за што сме способни, ако можеме да добиеме подобра иднина Авторката Маја Пелевич создава современа мјузикл комедија, која преку сонгови и комични ситуации посочува на проблемите во нашите транзициони пост – комунистички општества. ОВОЈ НАШ БОЛИВУДСКИ МЈУЗИКЛ ГРАДИ СВОЈА КАБАРЕТСКИ – БОЛИВУДКА ФОРМА, КОЈА ДОПИРА ДО НАШИТЕ БЛИСКИ КОЛЕКТИВНИ МЕМОРИИ. Создадовме претстава, мјузикл која по својот израз оди на работ помеѓу Брехт, Боб Фосе и Мејерхољд.
Почеток 20:00 часот „Вардарски пастуви“ е пиеса работена според сценариото на Симон Бофој (филм „Фул Монти“) и според пиесата „Дамите бираат“ од Ентони Мекартен и Стивен Синклер, но овој пат станува збор за сосема наш производ, најпрвин поради тоа што е во сопствена продукција на Театар Комедија и затоа што се работи за скопска приказна за скопски ликови, во коишто секој може да се препознае, а скопскиот урбан говор ја издвојува како самостојна драматуршка целина на која можат да ѝ позавидат и Бифоу, Мекартен и Синклер. Приказната е современа и мејд ин Скопје. Станува збор за скопска маалска група другари – навивачи, на кои најголема љубов им е ФК Вардар. Нивниот начин на живот „на маргините“ и по хаусторите на Скопје ги издвојува од корпоративниот свет и трката по успех, па во недостиг на финансиска моќ, потенцирано од нивните секојдневни проблеми (еден има проблеми со жената, друг не може да си фати девојка, трет за да заработи служи како келнер, итн...) стануваат апатични. Но, при една средба, еден од нив наоѓа оглас за работа: се бараат млади, згодни и убави момци... за машки стриптиз!...

РЕПЕРТОАР ЗА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2020

Почеток: 20:00 часот
Почеток 20:00 часот „Жена ми се вика Борис“ е модерна фарсична комедија, дело на Рафи Шарт, еден од најпознатите современи француски комедиографи, чиишто текстови доживуваат неверојатен успех на театарските сцени насекаде низ светот. Познат по своите прецизни заплети, тој е еден од легитимните наследници на Жорж Фејдо. Неговата провокативна лиценција поетика лесно комуницира со публиката, а неговите карактери се огледало на животот што го живееме. Комедијата „Жена ми се вика Борис“ (со оригинален назив „Жена ми се вика Морис“) е современа хит-претстава со калабалак од заплети, замена на идентитети и мноштво луди ситуации кои се одвиваат со неверојатна брзина. Инаку, овој современ текст ги ревидира моралните кодекси на однесување, во еден наш, локализиран простор и менталитет. Основните теми во оваа комедија – проблемите на обичниот човек, емоциите, прељубата, лагите, интригите, либидото... – се вонвременски.
„Вечера на глупаци“ е приказна која го коментира високото француско општество, кое, презаситено од сè што може да си овозможи, креира ситуации во кои ќе може да им се исмева на послабите и понеуспешните. Имено, темата која се обработува е смислата на она што го чини човекот среќен и перспективата од која тоа се доживува. Во дејствието се раскажува за еден претставник на високото општество, кој по серија случајни несреќи што му се случуваат, заглавува на вечера со претставник на онаа група што планирал да ја исмева. Низ таа фарса од ситуации се отвора прашањето за тоа кои се вредностите што креираат квалитетен живот: дали тоа што може материјално да се поседува и општествениот сталеж, или способноста да се сочувствува и да се биде искрен? Земајќи ја предвид сè поголемата поделеност на општеството на богати и сиромашни, на социјално прифатени и социјално несоодветни, оваа приказна ги открива и другите нијанси помеѓу крајностите, во кои може да се види дека среќата е апстрактен концепт, чија предвидливост и контрола порано или подоцна стануваат мит. "Ceci n'est pas une pipe" – Деконструкција на 4-тиот ѕид Со сценскиот израз инспириран од филозофијата на познатиот француски надреалист Рене Магрит во неговата „Ова не е луле“ ( туку слика од луле), во оваа претстава истражувавме за начинот на раскажување приказна и експериментираме со деконструкција на класичната физичка дистанца помеѓу гледачот и дејствието на приказната. Имено, гледачите се поставени во воајерска позиција, односно тие самите се обрач на станот во кој се случува дејствието. Тие директно и безмалку однатре го чувствуваат течението на приказната, што пак лично нив ги става во воајерска позиција од која ќе може да ги следат невообичаените ситуации што им се случуваат на протагонистите. Со тоа концептот на некој начин го коментира, па и го казнува казнува ликот кој решава воајерски да им се исмејува на послабите од него, со тоа што му конструира ситуација во која и тој самиот е жртва на „воајеризмот“ на публиката.
„Вечера на глупаци“ е приказна која го коментира високото француско општество, кое, презаситено од сè што може да си овозможи, креира ситуации во кои ќе може да им се исмева на послабите и понеуспешните. Имено, темата која се обработува е смислата на она што го чини човекот среќен и перспективата од која тоа се доживува. Во дејствието се раскажува за еден претставник на високото општество, кој по серија случајни несреќи што му се случуваат, заглавува на вечера со претставник на онаа група што планирал да ја исмева. Низ таа фарса од ситуации се отвора прашањето за тоа кои се вредностите што креираат квалитетен живот: дали тоа што може материјално да се поседува и општествениот сталеж, или способноста да се сочувствува и да се биде искрен? Земајќи ја предвид сè поголемата поделеност на општеството на богати и сиромашни, на социјално прифатени и социјално несоодветни, оваа приказна ги открива и другите нијанси помеѓу крајностите, во кои може да се види дека среќата е апстрактен концепт, чија предвидливост и контрола порано или подоцна стануваат мит. "Ceci n'est pas une pipe" – Деконструкција на 4-тиот ѕид Со сценскиот израз инспириран од филозофијата на познатиот француски надреалист Рене Магрит во неговата „Ова не е луле“ ( туку слика од луле), во оваа претстава истражувавме за начинот на раскажување приказна и експериментираме со деконструкција на класичната физичка дистанца помеѓу гледачот и дејствието на приказната. Имено, гледачите се поставени во воајерска позиција, односно тие самите се обрач на станот во кој се случува дејствието. Тие директно и безмалку однатре го чувствуваат течението на приказната, што пак лично нив ги става во воајерска позиција од која ќе може да ги следат невообичаените ситуации што им се случуваат на протагонистите. Со тоа концептот на некој начин го коментира, па и го казнува казнува ликот кој решава воајерски да им се исмејува на послабите од него, со тоа што му конструира ситуација во која и тој самиот е жртва на „воајеризмот“ на публиката.
Почеток 20:00 часот Почеток 20:00 часот „Вардарски пастуви“ е пиеса работена според сценариото на Симон Бофој (филм „Фул Монти“) и според пиесата „Дамите бираат“ од Ентони Мекартен и Стивен Синклер, но овој пат станува збор за сосема наш производ, најпрвин поради тоа што е во сопствена продукција на Театар Комедија и затоа што се работи за скопска приказна за скопски ликови, во коишто секој може да се препознае, а скопскиот урбан говор ја издвојува како самостојна драматуршка целина на која можат да ѝ позавидат и Бифоу, Мекартен и Синклер. Приказната е современа и мејд ин Скопје. Станува збор за скопска маалска група другари – навивачи, на кои најголема љубов им е ФК Вардар. Нивниот начин на живот „на маргините“ и по хаусторите на Скопје ги издвојува од корпоративниот свет и трката по успех, па во недостиг на финансиска моќ, потенцирано од нивните секојдневни проблеми (еден има проблеми со жената, друг не може да си фати девојка, трет за да заработи служи како келнер, итн...) стануваат апатични. Но, при една средба, еден од нив наоѓа оглас за работа: се бараат млади, згодни и убави момци... за машки стриптиз!...
Режија: Иван Лео Лемо Кореографија: Лео Мујиќ Превод и драматуршки соработник: Габриела Коцева Тулиев Сценографија: Весна Режиќ Костимографија: Мирјана Загорец Музика: Звонимир Дуспер - Дус Асистент на костимограф: Ивана Каранфиловска - Угуровска Соработник по пеење: Весна Гиновска-Илковска
Почеток: 20:00 часот. Низ бајковидна утопија за доаѓањето на Боливуд во нашиот регион, ние се обидовме да раскажеме приказна за сите нас и за она за што сме способни, ако можеме да добиеме подобра иднина Авторката Маја Пелевич создава современа мјузикл комедија, која преку сонгови и комични ситуации посочува на проблемите во нашите транзициони пост – комунистички општества. ОВОЈ НАШ БОЛИВУДСКИ МЈУЗИКЛ ГРАДИ СВОЈА КАБАРЕТСКИ – БОЛИВУДКА ФОРМА, КОЈА ДОПИРА ДО НАШИТЕ БЛИСКИ КОЛЕКТИВНИ МЕМОРИИ. Создадовме претстава, мјузикл која по својот израз оди на работ помеѓу Брехт, Боб Фосе и Мејерхољд.
Комедијата „Не сега драга“ (од современиот англиски автор и актер Реј Куни) е комедија на забуни, смешни ситуации и интересни карактери. Дејството се одвива во хотел, за време на едно пролетно попладне. Приказната е за еден парламентарец од Куманово кој доаѓа во Скопје на состанок во собранието, се сместува во хотел и има закажано љубовен состанок со секретарката на Претседателот. Меѓутоа, со пратеникот доаѓа и неговата сопруга... и тука почнува „хаосот“...
Почеток: 20:00 часот Претставата „Стјуардеси“ е класична фарса. „Стјуардеси“ има седум врати и многу необјасниви ситуации. Бернард е успешен архитект, кој има фантастичен стан, домашна помошничка и ја има формулата за совршен полигамен живот. Оваа формула се обидува да му ја претстави на својот најдобар пријател Роберт. Формулата за совршен живот е: да се има три стјуардеси од три различни компании, кои патуваат секој ден во Скопје и за секој ден има по една различна девојка-вереница. Но равенката многу брзо се распаѓа, а сите непријатни ситуации се случуваат во станот на Бернард – еден вереник, три вереници, неговиот најдобар пријател и Берта, домашната помошничка која се труди да одржи сè во најдобар ред
Почеток: 20:00 часот Комедијата „Не сега драга“ (од современиот англиски автор и актер Реј Куни) е комедија на забуни, смешни ситуации и интересни карактери. Дејството се одвива во хотел, за време на едно пролетно попладне. Приказната е за еден парламентарец од Куманово кој доаѓа во Скопје на состанок во собранието, се сместува во хотел и има закажано љубовен состанок со секретарката на Претседателот. Меѓутоа, со пратеникот доаѓа и неговата сопруга... и тука почнува „хаосот“...
Почеток 20:00 часот Почеток 20:00 часот „Вардарски пастуви“ е пиеса работена според сценариото на Симон Бофој (филм „Фул Монти“) и според пиесата „Дамите бираат“ од Ентони Мекартен и Стивен Синклер, но овој пат станува збор за сосема наш производ, најпрвин поради тоа што е во сопствена продукција на Театар Комедија и затоа што се работи за скопска приказна за скопски ликови, во коишто секој може да се препознае, а скопскиот урбан говор ја издвојува како самостојна драматуршка целина на која можат да ѝ позавидат и Бифоу, Мекартен и Синклер. Приказната е современа и мејд ин Скопје. Станува збор за скопска маалска група другари – навивачи, на кои најголема љубов им е ФК Вардар. Нивниот начин на живот „на маргините“ и по хаусторите на Скопје ги издвојува од корпоративниот свет и трката по успех, па во недостиг на финансиска моќ, потенцирано од нивните секојдневни проблеми (еден има проблеми со жената, друг не може да си фати девојка, трет за да заработи служи како келнер, итн...) стануваат апатични. Но, при една средба, еден од нив наоѓа оглас за работа: се бараат млади, згодни и убави момци... за машки стриптиз!...
Режија: Иван Лео Лемо Кореографија: Лео Мујиќ Превод и драматуршки соработник: Габриела Коцева Тулиев Сценографија: Весна Режиќ Костимографија: Мирјана Загорец Музика: Звонимир Дуспер - Дус Асистент на костимограф: Ивана Каранфиловска - Угуровска Соработник по пеење: Весна Гиновска-Илковска
Почеток: 20:00 часот Автор : Миле Попоски Режисер: Ѓорѓи Ризески Сценограф: Сергеј Светозарев Костимограф : Андреј Ѓоргиевски Кореограф : Саша Ефтимова Драматург : Дарко Јан Спаров