info@karti.com.mk

„СВАДБА“ – АНА СОКОЛОВИЌ (КАМЕРНА ОПЕРА-28.5.2024)

мај

28

800 мкд

20:00

Национална Опера и Балет

                                                                                                         

 

52 МАЈСКИ ОПЕРСКИ ВЕЧЕРИ

Свадба, камерна опера за шест женски гласови – акапела опера
Словенечки камерен музички театар – Љубљана
28.5.2024

Музика и либрето: Ана Соколовиќ
Диригент: Јелена Шасник
Режија: Андреј Јус
Сценографија: Јаро Јеше
Костимографија: Маја Сотошек
Продуценти: Катја Конвалинка (СКГГ), Сташа Михелчиќ (ЦД)

Настапуваат:
Милица: Штефица Грасели, сопран
Даница: Тереза Плут, сопран
Лена: Катја Конвалинка, сопран
Зора: Ирена Јебуах Тиран, мецосопран
Нада: Барбара Јернејчиќ, прв мекосопран
Љубица: Ања Земљариќ, мецосопран

Содржина:
Дејствието се одвива вечерта пред свадбата на девојката Милица, која ја прославува својата свадба со другарките.

I. Девојките и пеат на Милица
II. Боење на косата
III. Љубовен фустан
IV. Аргумент
V. Капање
VI. Зора – облекување
VII. Збогување