info@karti.com.mk

ROB MAZUREK EXPLODING STAR ORCHESTRA with Fame’s Chamber Orchestra

октомври

12

150 мкд

20:00

МКЦ Кино Фросина

SUMMER OF SOUL documentary film

Во своето славно деби како режисер, Амир „Квестлав“ Томпсон претставува еден моќен и возбудлив документарец - дел музички филм, дел историски запис - направен околу еден епски настан што ја прослави афро-американската историја, култура и мода. Во текот на шест недели во летото 1969 година, на само сто милји јужно од Вудсток, беше одржан и снимен The Harlem Cultural Festival во Паркот Маунт Морис (сега Парк Маркус Гарви). Снимката беше долго заборавена - сè до сега. Summer of Soul ја осветлува важноста на историјата за нашата духовна благосостојба и стои како доказ за исцелителната моќ на музиката во време на немири, како во минатото, така и денес. Документирани се концертни изведби на Стиви Вондер, Нина Симон, Sly & the Family Stone, Gladys Knight & the Pips, Махалија Џексон, Би Би Кинг, The 5th Dimension и многу други. Филмот освои голем број награди, меѓу кои и Оскар за најдобар документарен филм и Греми за најдобар музички филм.