info@karti.com.mk

САГА ИДЕНТИТЕТИ – БАЛЕТСКА ПРЕМИЕРА 06.10.2023

октомври

06

800-1200 мкд

20:00

Национална опера и балет

САГА ИДЕНТИТЕТИ – БАЛЕТСКА ПРЕМИЕРА 06.10.2023

Современ балет
Национална опера и балет, продукција 2023
Кореографија и режија: Рисима Рисимкин
Музика: Тони Китановски
Либрето: Матеа Мијановиќ и Рисима Рисимкин
Костими: Благој Мицевски
Сценографија: Матеа Мијановиќ
Дизајн на светло:Милчо Александров
Асистент-репетитор: Дафина Данилоска – Кочевска и Маја Митровска Богојевска
Инспициенти: Дубравка Шопова и Тијана Тарчуговска Георгиева
Корепетитори: Марјан Василевски и Стефан Пехчевски         
„Сага за седмата осмина или судбината на мигот. Клуч за времето во кое живееме. Вртлог, чувства во низа, спојување, страст, неповторливост на моментот. Луѓе. Жена. Маж. Простор. Историја. Време. Иднина. Скици и слики за нашето постоење.“  – Рисима Рисимкин
 
Везилке, кажи како да се роди
проста и строга македонска песна
од ова срце што со себе води
разговор ноќен во тревога бесна?
– Два конца парај од срцето, драги,
едниот црн е, а другиот црвен,
едниот буди морничави таги,
другиот копнеж и светол и стрвен.
   Блаже Конески
 
Ѓердан – прв чин слики:
Најдолгиот пат
Гумно
Филигран
Мегдан
Севда
Мугри  – втор чин слики:
Две нишки
Дамар
Вез
Далга
Виделина
Црвена нишка – Марија Кичевска Шокаровска, Наташа Трендафилова Гицев
Црна Нишка – Мими Поп Алексова- Атанасовска, Илијана Данилов
Пиреј – Бобан Ковачевски, Балаж Лочеи (Унгарија)
Везилка – Саша Евтимова, Христина Наќевска
Вруток – Балаж Лочеи (Унгарија),Франциско Хименез Руиз (Шпанија)
Прелест – Наташа Трендафилова Гицев, Аманда Роча (Бразил)
Трепетлика – Илијана Данилов, Медина Јусуфовиќ
Ѓул – Христина Наќевска, Матеа Каревски
Копнеж – Алфред Јаго (Англија), Франциско Хименез Руиз (Шпанија)
Сердари: Ендру Кук (Англија),Веселин Трајковски, Мирослав Митрашиновиќ, Игор Веланоски, Јан Кисилев
Гласови: Мила Ниновска, Аманда Роча (Бразил), Медина Јусуфовиќ, Ангела Велевска
Сага: Матеа Каревски, Мартина Димовска, Ивана Димкоска, Меланија Гоцевска, Андријана Богатиноска, Ангела Богатинова, Мартина Цветаноска, Ева Перковска, Теодора Ставревска, Исидора Китановиќ, Виолета Карајанова, Драгана Илиевска, Кристијан Јангос, Никола Хоурсеау, Тодор Стојанов, Марин Анчевски, Агим Бафтии, Стефан Кочевски
Учествуваат првенците, солистите и ансамблот при Балетот на НУ Национална опера и балет
Времетраење:70 мин