info@karti.com.mk

ПАНИКА

мај

31

200 мкд

20:00

НУЦК Јордан Х. К. Џинот, Велес

                                                                                                        

 

“П А Н И К А“

Според Мика Мулуахо

Адаптација и режија: Александар Ивановски

Драматург: Катерина Момева

Сценографија: Филип Коруновски

Фотограф: Данчо Стефков

Улоги:

Стефан Николовски

Филип Христовски

Во драмата „Паника“ од Мика Мулуахо, а и со тоа и претставата се навлегува во најдлабоките теми на суштествувањето, прашања што го мачат секој човек кој сака да биде сакан и прифатен, а општествениот и социјален притисок наметнува стеги каде индивидуалниот идентитет се гуши, се преиспитува себеси, а преку оваа претстава сугерираме дека човек треба прво да се прифати таков каков што е, за да може да се промени. Ова е приказна за двајца другари што се немаат видено долго време и после многу поминати години и патешествија во животот, тие се соочуваат еден со друг, си помагаат еден на друг, се провоцираат еден со друг, преку што избиваат нивните внатрешни конфликти. Играјќи си со жанровите, понекогаш нештата изгледаат многу трагично, а има мигови кога не ќе можете да се воздржите од смеење, поради суптилниот хумор што се провлекува низ целото дело и преку кој се релативизираат проблемите, се разобличуваат карактерите со нивните човечки мани, оправдувајќи ја нивната несовршена природа.

Инспициент: Славиша Ѓеоргиев

Суфлер: Орхидеја Дукова

Технички раководител: Никола Игнов

Светло: Марјан Тодоровски, Зоран Јордев

Тон: Сашко Костов

Гардеробер: Елена Кочановска

Реквизитер: Благој Илиев

Декоратери: Игор Гаврилов, Хишам Латифов, Ѓоре Павлов, Јовица Стаменковски, Трајче Кулев, Трајче Џајков