info@karti.com.mk

JUSTIN ADAMS & MAURO DURANTE / KRSTE RODŽEVSKI

јуни

09

800 мкд

20:00

Национална опера и балет

JUSTIN ADAMS & MAURO DURANTE / KRSTE RODŽEVSKI

JUSTIN ADAMS & MAURO DURANTE

Justin Adams - гитара, вокал, перкусии

Mauro Durante - виолина, перкусии, вокал

https://www.facebook.com/justinadamsmaurodurante

Џастин Адамс и Мауро Дуранте се врвни музичари со различен бекграунд кои ги обединува нивната длабока поврзаност со древната транс музика. Реномираниот гитарист, продуцент и композитор Џастин Адамс ја започна својата кариера во добата на пост-панкот, но во меѓувреме ги збогати своите интереси, внесувајќи стар блуз, арапска и африканска музика, фолк и многу други влијанија во своето свирење. Соработуваше, меѓу другите, со уметници како Џа Вобл, Tinariwen и Роберт Плант - беше главен соработник во неговиот бенд Sensational Spaceshifters. Продукцијата на клучните албуми на Tinariwen и Рашид Таха го истакна неговото чувство за северноафриканскиот грув, a наградуваните проекти со гамбискиот маестро Џулде Камара ја поврзаа традицијата на гриотите со духот на сировиот блуз. Неговиот последен гитарско-атмосферичен соло албум „Ribbons“, беше вброен меѓу најдобрите 50 албуми во изминатата деценија според магазинот Songlines. Ова ново дуо со Мауро Дуранте, виолинистот/перкусионистот на групата Canzoniere Grecanico Salentino, датира од концертот предводен од Лудовико Еинауди во рамките на фестивалот Notte della Taranta во Пуља, каде што двајцата првпат свиреа заедно, препознавајќи го сродниот интерес во транс ритмите на локалната Таранта. Заедно, тие создаваат жив, соголен звук кој се движи и маѓепсува, со едноставни мелодии и опсесивно-репетитивни обрасци, подеднакво соодветни за танцување и мечтаење. Нивниот прекрасен деби албум „Still Moving“ беше снимен во еден здив, директно на лента, помеѓу карантините од 2020 година.

 

KRSTE RODZEVSKI 

Крсте Роџевски - акустична гитара, вокал

https://www.facebook.com/KristoRodzevski

Крсте Роџевски е македонски пејач, гитарист и композитор, активен на авангардната „даунтаун“ сцена од неговата преселба во Њујорк во доцните деведесетти. По издавањето на трилогијата: „Batania“ (2015), „Bitter Almonds“ (2017) и „The Rabbit And the Fallen Sycamore” (2018), сите објавени за Much Prefer Records, Роџевски ги снима „Hubris“ (MOD Reloaded, 2020) и „Fair Weather Friends” (Point of Entry, 2022). Станува збор за концептуални албуми со интроспективни текстови и електроакустичен звук, збогатен со експериментални и фри-џез елементи. Во нивното создавање, тој соработува со некои од најеминентните имиња на њујоршката експериментална и импро-џез сцена (Бил Ласвел, Томика Рид, Крис Дејвис, Икуе Мори, Мери Халворсон, Ингрид Лауброк, Тома Фуџивара, Кирк Кнафке, Крис Спид и др.), како и со неколку врвни претставници на модерната чикашка сцена (Џеф Паркер, Никол Мичел, Кен Вандермарк итн.). Дури четворица од нив се добитници на престижната американска награда МекАртур, позната и како „грант за генијалци“. Творештвото на Крсте Роџевски добива извонредно позитивни рецензии во реномираните The Wire, Downbeat, Avant Music, All About Jazz, Stereogum... Списанието Downbeat го вклучи „The Rabbit and the Fallen Sycamore“ во листата на најдобри албуми во 2018 година. Новото, шесто по ред, издание на Роџевски под наслов „Black Earth“, продуцирано од Бил Ласвел, ќе излезе во втората половина на оваа година, за Defkaz Records. На неговиот соло акустичен настап на OFFest, тој ќе ги претстави своите песни во една чиста, наивна и соголена форма, ослободена од студиските дотерувања.