info@karti.com.mk

ГАЛА БАЛЕТСКИ КОНЦЕРТ 26.06

јуни

26

600 мкд

20:00

Национална Опера и Балет, Скопје

                                                                                             

Гала балетски концерт

26.6.2024 – 20h

(Скопско лето)

 

Диригент: Бисера Чадловска
Режисер: Олга Панго, Дејан Прошев
Концерт мајстор: Климент Тодороски

Репетитори: Горан Божинов, Александра Мијалкова, Саша Евтимова, Дафина Данилоска Кочевска, Маја Митровска Богојевска, Васил Чичиашвили, Наташа Јосифовска
Инспициенти: Дубравка Шопова,Тијана  Тарчуговска Георгиева

Корепетитори: Марјан Василевски, Стефан Пехчевски

„Лебедово езеро“- увертира втор чин (пред завеса)

Прв чин 

1.„Лебедово езеро“ -муз.П.И.Чајковски

Антре и адаџо

Одета:Мими Поп Алексова Атанасовска

Зигфрид: Франциско Хименез Руиз (Шпанија)

Ансамбл - сите

2. „Заспаната убавица“-муз.П.И.Чајковски

Сина Птица: Веселин Трајковски

Флорин: Меланија Гоцевска  

3. „Заспаната убавица“-муз.П.И.Чајковски

Розе адаџо

Принцеза Аврора: Ивана Коцевска

Четри кавалери: Алфред Јаго (Англија),Игор Веланоски,Мирослав Митрашиновиќ,Никола Хоурсеау

4. „Дон Кихот“-муз.Л.Минкус

Па де де

Китри: Христина Наќевска

Базил: Балаж Лочеи (Унгарија)

 

Антре

Шест девојки: Теодора Ставревска,Меланија Гоцевска,Драгана Илиевска,Медина Јусуфовиќ,Ивана Димкоска,Андријана Богатиноска,Виолета Карајанова,Мартина Димовска,Мартина Цветаноска,Ева Перковска,Мила Ниновска,Исидора Китановиќ

Варијации: Аманда Роча (Бразил),Илијана Данилов,Виолета Карајанова,Ивана Димкоска,Мартина Цветаноска,Мартина Димовска

5. Фестивал на цвеќето- муз.Е.Хелстед

Настапуваат:Ангела Велевска и Ендру Кук (Англија)

6.Танц со сабји-муз.A.Хачатуријан

Солисти: Илијана Данилов и Мирослав Митрашиновиќ

Ансамбл: Игор Веланоски,Алфред Јаго (Англија),Јан Кисилев,Агим Бафтии,Никола Хоурсеау,Веселин Трајковски,Кристијан Јангос,Марин Анчевски,Христијан Сарафов,Mартин Саздовски

7. „Спартак“-муз. A.Хачатуријан

Настапуваат: Марија Кичевска Шокаровска и Балаж Лочеи (Унгарија)

 

Втор чин

1. „Кармен“-муз.Ж.Бизе и Р.Шчедрин

 

Дует: Мими Поп Алексова Атанасовска и Франциско Хименез Руиз (Шпаниja)

 

2. „Самсон и Далила“ -муз.К.Сен-Санс

Дует: Саша Евтимова и Игор Веланоски

Оперски солисти: Билјана Камчева (сопран) и Влатко Груевски (тенор)

3. „Оревокршачка“ -муз.П.И.Чајковски

Розе валс

Солисти: Аманда Роча (Бразил),Мартина Димовска,Алфред Јаго (Англија),Мирослав Митрашиновиќ

Ансамбл

Жени:Драгана Илиевска,Виолета Карајанова,Теодора Ставревска,Мартина Цветаноска,Исидора Китановиќ,Медина Јусуфовиќ,Матеа Каревски,Ангела Велевска,Ања Филипова,Ивана Димкоска,Ева Перковска,Мила Ниновска,Ангела Богатинова

Мажи:Ендру Кук (Англија),Веселин Трајковски,Никола Хоурсеау,Кристијан Јангос,Мартин Саздовски,Агим Бафтии,Марин Анчевски,Христијан Сарафов

 

 

4. „Оревокршачка“ -муз.П.И.Чајковски

Па де де

Маша-Наташа Трендафилова Гицев

Принц-Балаж Лочеи (Унгарија)

5. „Рајмонда“- муз.A.Глазунов

Гран па

Солисти:

Рајмонда-Марија Кичевска Шокаровска

Жан де Бриен-Франциско Хименез Руиз (Шпанија)

Aнсамбл

Жени: Христина Наќевска,Наташа Трендафилова Гицев,Мила Ниновска,Меланија Гоцевска,Виолета Карајанова,Драгана Илиевска,Мартина Цветановска,Медина Јусуфовиќ,Илијана Данилов,Ивана Димкоска,Аманда Роча (Бразил),Матеа Каревски,Мартина Димовска,Ева Перковска,Ања Филипова,Андријана Богатиноска,Ангела Велевска

Мажи:Игор Веланоски,Мирослав Митрашиновиќ,Никола Хоурсеау,Алфред Јаго (Англија),Ендру Кук (Англија),Веселин Трајковски,Христијан Сарафов,Јан Кисилев,Кристијан Јангос,Агим Бафтии,Марин Анчевски

 

 

Настапуваат првенци,солисти и оркестарот на Национална опера и балет 

Времетраење: 2 часа