одбери пресметај резервирај потврди

30 Години Ѓоко Танески 20.07.2024

Избери:
Ред во блокот Слободни седишта Цена на билетот
1 30 MKD 800.00
4 33 MKD 800.00
5 34 MKD 700.00
9 13 MKD 700.00
10 41 MKD 700.00
11 44 MKD 700.00
12 42 MKD 700.00
Мапа на салата

Антички Театар

Општи информации

Градителите на Античкиот театар Охрид процениле многу точно каде да се постави  - во центарот на покачениот стар град. Отворениот театар има совршена локација, бидејќи околните два рида (Горни Сарај и Дебој) го чуваат заштитен од ветрови, кои би можеле да ја мешаат акустиката во текот на настапи.
Откриен случајно, а подоцна ископан и во целост, овој споменик на античката грчко-римска култура кој се простира на  4, 000 метри квадратни, денес  се користи и за време на годишниот фестивалот Охридско лето за културни настапи. Театарот нуди прекрасен поглед на Охридското Езеро и планината Галичица на југоисток.