одбери пресметај резервирај потврди

EXIT 2024 - VIP GOLD

Избери:
Одбери број на билети кои сакаш да ги нарачаш
Цена на билетот: MKD 19,600.00
Мапа на салата

Петроварадинска тврдина

Општи информации

Петроварадинската тврдина е тврдина која се наоѓа во градот Нови Сад, Србија, во населбата Петроварадин на десниот тек од реката Дунав. Денешната тврдина била изградена од страна на Австрија која владеела од 1692 до 1780 година, на местото на поранешна тврдина која била изградена во антчко време. Австријците оваа тврдина ја изградиле поради блискоста на границата со Османлиската империја. Ова место се нарекува и Гибралтар на Дунав.