info@karti.com.mk

BLUE NOTE RECORDS: BEYOND THE NOTES documentary film

октомври

21

100 мкд

18:00

МКЦ Кино Фросина

 

BLUE NOTE RECORDS: BEYOND THE NOTES

Documentary film, 2018

Directed by: Sophie Huber

With: Herbie Hancock, Wayne Shorter, Lou Donaldson, Norah Jones, Robert Glasper, Ambrose Akinmusire, Don Was, Rudy Van Gelder…

Production: Mira Film

Runtime: 85 min.

Blue Note Records, една од најзначајните издавачки куќи во историјата на џезот и американската музика воопшто, беше дом на такви револуционерни уметници како Мајлс Дејвис, Телониус Монк, Џон Колтрејн, Бад Пауел и Арт Блеки, како и на денешните ѕвезди Роберт Гласпер, Амброз Акинмузире и Нора Џонс. Основана во 1939 година во Њујорк од страна на германските еврејски бегалци Алфред Лајон и Френсис Вулф, историјата на Blue Note Records не ги подразбира само легендарните снимки, туку ја содржи и потрагата по музичка слобода, конфликтот меѓу уметноста и парите, како и идејата за музиката како трансформативна и револуционерна сила. Низ раритетните архивски снимки, тековните студиски сесии и разговорите со џез иконите Херби Хенкок, Вејн Шортер и сегашните Blue Note ѕвезди, BLUE NOTE RECORDS: BEYOND THE NOTES одгатнува една моќна мисија, осветлувајќи ги виталните врски меѓу џез и хип хоп музиката.