+389 (0)2 3080 111 info@karti.com.mkЖИЗЕЛ – AДОЛФ АДАМ

март

21

300 мкд

20:00

Македонска Опера и БалетЖИЗЕЛ – АДОЛФ АДАМ

baletska pretstava zizel - makedonska opera i balet 

Диригент: Иван Еминовиќ
Кореограф: Леонид Лавровски (Русија)
Сценограф: Милета Лесковац
Обнова на сценографија: Зоран Костовски
Костимограф: Александар Ношпал
Концерт мајстор:
Репетитори: проф. м-р Тања Вујисиќ-Тодоровска, Лора Тарчуговска, Билјана Пашариковска

Во главните улоги:
Жизел: Мими Поп Алексова Атанасовска
Алберт: Бобан Ковачевски
Хиларион: Дојчин Дочев (Бугарија)
Мирта: Ивана Коцевска

НАСТАПУВА БАЛЕТСКИОТ АНСАМБЛ И ОРКЕСТАРОТ НА МОБ

 

ЖИЗЕЛ
Синопсис

Балетот Жизел е романтично-фантастичен балет во два чина. Од неговата праизведба во Париз 1841 година па до денес, тоа е еден од ретките балети кој има непрекината традиција на изведување.

Првиот чин (реалистичниот), ја прикажува средбата на Жизел-девојка од село и грофот Алберт, кој е дојден на лов. Таа безгранично се вљубува во него, но не знае дека тој е благородник. Шумарот Хиларион, кој исто така ја сака Жизел, дознава за потеклото на грофот и кога неговата свита доаѓа во градот, меѓу кои и неговата свршеница Батилда, тој го разоткрива Алберт пред сите. Жизел не можејќи да ја прифати лагата за лажната љубов умира од болка.

Вториот чин (фантастичниот) ја прикажува играта на самовилите, кои всушност се девојки кои умираат пред својата свадба. Тие преку ноќ излегуваат од своите гробови и танцуваат. Секој што ќе ја види нивната игра мора да умре.
Таа ноќ во шумата доаѓа Хиларион, а потоа и Алберт и ја искажуваат својата љубов на мртвата Жизел. Хиларион е фатен од самовилите и убиен, а Алберт го спасува љубовта на Жизел, која со него игра до раните зори. Кога сонцето изгрева самовилите исчезнуваат.