+389 (0)2 3080 111 info@karti.com.mkСАМСОН И ДАЛИЛА – БАЛЕТ

февруари

17

од 300 мкд

20:00

МОБСАМСОН И ДАЛИЛА – БАЛЕТ

samson i dalila - makedonska opera i balet 

 

Музика: Камиј Сен-Санс
Кореограф: Роналд Савковиќ (Хрватска)
Сценограф: Зоран Костовски
Костимограф: Александар Ношпал
Асскореограф: проф. м-р Тања Вујисиќ-Тодоровска, Саша Евтимова, Олга Панго
Репетитори: проф. м-р Тања Вујисиќ Тодоровска и Саша Евтимова

Настапуваат:

Далила: Александра Мијалкова
Самсон: Васил Чичијашвили (Грузија)
Крв: Мими Поп Алексова-Атанасовска
Месо: Бобан Ковачевски
Церемонијал мајстор: Дојчин Дочев (Бугарија)
Смрт: Олга Панго

 

Самсон и Далила (Синопсис)
Во Лајмеровото либрето местото на дејството е Газа, Палестина, околу 1150 година п.н.е.
Трите чина се одвиваат на три различити места – плоштадот, шаторот на Далила и храмот.
I ЧИН
Првиот чин се одвива на плоштадот каде Самсон, заедно со Хебрејците крева востание против Филистејците.
II ЧИН
Вториот чин се одвива во шаторот на Далила во кој доминира огромен кревет. Креветот симболизира бојно поле, каде Далила и Самсон водат „војна“ еден против друг.
III ЧИН
Во храмот на Филистејците. Самсон и Хебрејците се поразени од Филистејците. Филистејците доминираат се до драматичниот крај.
Враќањето на состојбата од првиот чин на плоштадот може да ни помогнe да го разбереме стресот како волшебен затворен круг на времето.