+389 (0)2 3080 111 info@karti.com.mkМаченик

октомври

14

150 мкд

20:00

Кино ФросинаМаченик - МТФ СкупиФестивал

Косово/ГРАДСКИ ТЕАТАР ЃАКОВИЦА/ЃАКОВИЦА

 

Aвтор/Autor/Аuthor: Marius Von Mayenburg

Режија/Regjisor/Director: Fatos Berisha

Асистент Режисер/Аsistent Regjisor/Assistant Director: Butrint Pasha

Улоги/Rolet/Performet by: Besfort Berberi, Vlera Pylla, Edmond Hafizademi, Buajr Ahmeti, Muradije Muriqi, Arbies Komoni, Ylber Mehmeti, Yllka Lota, Myrvete Kurtishi, Ahmet Bakija. 

 

Контрoверзната драма “Маченик” од германскиот драматург Мариус Вон Мајенбург не воведува во животот на младиот Бенџамин Синклер. Тој го претставува католичкиот фундаментализам, отежнувајќи им го животот на тие што го опкружуваат. Како темпирана бомба, приказната ја возбудува публиката, но истовремено освојува прикажувајќи колку е збунувачки современиот свет со неизбежниот притисок да се биде политички коректен, толерантен и без предрасуди, отпочнувајќи една бескрајна дебата за религијата, догмата и науката.

Drama kontraverse “Martir” nga autori Marous Von Mayenburg flet për jetën e një djali të ri Benjamin Sinclair përqafon fundamentalizimin e krishterë, duke i turbulluar jetët  e të rriturve të pafuqishëm rreth tij. Si një bombë me sahat,tregimi i Benjamin-it është shqetësuses për publikun. Por, njëkohësisht edhe tregim sfidues dhe tërheqës,jo vetëm për audiencën e re, dhe reflekton më së miri konfuzionin e botes sot,ku presioni e të qenit politikisht korrekt,tolerant ndaj paragjykimeve ndeshet me debatin e pafund rreth, religjionit,dogmës dhe shkencës. Drama e Mayenburg-ut nuk është vetëm një thumbim cinik për fobinë ndaj radikalizimit fetar në botën perendimore. Drama në mënyrë groteske shpalosë frikën universale nga “të tjerët”, si një konstante e pavetëdijshme të shoqërive që supozohen të jenë tolerante. 

“Martyr” is a controversial drama, written by the German playwright Marius von Mayenburg, which reveals a story about the young Benjamin Sinclair. He represents catholic fundamentalism by making lives of people who surround him miserable. Like a ticking bomb, the story about Benjamin excites the audience. However, at the same time, the performance is reflecting the confusions of the contemporary day and age;  where being politically correct, tolerant and non judgemental is the norm, resulting in an endless discussion on religion, dogma and knowledge.