+389 (0)2 3080 111 info@karti.com.mkДЕВОЈКАТА ОД ИПАНЕМА: БРАЗИЛ, БОСА НОВА И ПЛАЖАТА

април

21

100 мкд

21:30

Кинотека на Македонија ДЕВОЈКАТА ОД ИПАНЕМА: БРАЗИЛ, БОСА НОВА И ПЛАЖАТА 

 The Girl from Ipanema: Brazil, Bossa Nova, and the Beach  

„Девојката од Ипанема“ е песна напишана во 1962 г. од страна на Антонио Карлос Жобим, со стихови од Винисиус де Мораиш, а подоцна преведена на англиски од Норман Гимбел, и таа доловува еден момент кога Бразил го шармирал светот со една опуштена песна за жена која ги маѓепсала и опседнала авторите.

Филмот „Девојката од Ипанема“ е прекрасно музичко патување низ Бразил, неговите плажи, прекрасни планини и клубовите во Рио, во придружба на Кејти Дерхам, која се сретнува со клучните музичари и архитекти на боса новата. Преку средби и сведоштва и интимни настапи, таа ја раскажува приказната зад најпознатата и најуспешна песна која излегла од Бразил.

Самата песна ја претставува суштината на боса новата и трагањето по нејзините корени, разоткривајќи ја приказната за овој фасцинантен музички стил. Создаден од една група млади боеми во Рио во доцните ’50, боса новата прераснала во феномен во ’60, особено во САД, каде што многу песни се нашле во стандардниот џез-репертоар. Кога песната била отпеана од Аструд Жилберто во придружба на Стан Гец, таа се искачила во првите 5 на топ-листата и станала голем хит.

Ништо не ја доловува сликата за Рио подобро од едноставните и заводливи стихови. За само три минути во една прекрасна песна која е всушност спој од самба со американски џез е доловено сѐ што е карактеристично за боса новата: девојки кои се сончаат на плажата Копакабана, момент во историјата на Бразил кога доминирале во светот во областа на фудбалот и на музиката, а во таа приказна своја улога имаат и Жоао Жилберто, Стан Гец, Френк Синатра и Ела Фицџералд.