info@karti.com.mk

АНА КАРЕНИНА

февруари

22

300-400 мкд

20:00

МОБ

АНА КАРЕНИНА – П.И. ЧАЈКОВСКИ

 

Кореограф: Лео Мујиќ (Хрватска)
Диригент: Бисера Чадловска
Костимограф: Александар Ношпал
Пренел сценографија: Михајло Стојановски
Соло виолина: Климент Тодоровски
Концерт мајстор : Јане Бакевски
Соло клавир: Андреја Наунов
Светло мајстор: Милчо Александров
Дизајн: Емил Петров
Инспициент: Дубравка Шопова, Тијана Тарчуговска
Корепетитор: Марјан василевски, Стефан Пехчевски
Репетитори: Горан Божинов, Лора Тарчуговска
Асистент костимограф: Емануела Трајческа

Настапуваат:
Ана Каренина: Мими Поп Алексова Атанасовска
Вронски: Бобан Ковачевски
Каренин: Васил Чичиашвили (Грузија)
Кити: Maрија Kичевска Шокаровска
Доли: Саша Евтимова
Бетси: Ивана Коцевска
Сорокина: Билјана Басмаџиева Ковачевски
Стива: Анар Микаилов (Азербејџан)
Левин: Игор Велановски
Грофица Вронска: Олга Панго
Лидија Ивановна: Ангела Велевска
Серпуховски: Ендру Кук (Англија)
Серјожа (дете): Тимотеј Николовски, Матеј Насковски (ДМБУЦ „Илија Николовски – Луј“)
2 Љубовника: Мирослав Митрашиновиќ, Никола Орсо
Гувернанта: Маја Митровска Богојевскa

САНКТ ПЕТЕРБУРГ
Жени: Дафина Данилоска Кочевска, Марина Анастасовска, Бојана Христовска, Меланија Гоцевска, Мила Ниновска, Симона Митовска, Ангела Богатинова, Медина Јусуфовиќ, Христина Наќевска, (Александра Ѓореска, Ивана Димкоска, Матеа Каревски, Теодора Ставревска)
Мажи: Јан Кисилев, Миро Митрашиновиќ, Марко Арсов, Никола Орсо, Ендру Кук, Андреј Литвиненко, Салваторе Лаудани (Италија), Алекса Цолиќ (Србија)
(Кристијан Јангос, Мартин Саздовски)

ДЕВОЈКИ СЕЛО (СВАДБА)
Мила Ниновска, Медина Јусуфовиќ/Александра Ѓореска, Бојана Христовска., Меланија Гоцевска, Теодора Ставревска, Ивана Димкоска, Симона Митовска, Христина Наќевска/Матеа Каревски, Ангела Богатинова (Марина Анастасовска, Марија Глигорова)

ЛИЗГАЊЕ
Жени: Дафина Данилоска Кочевска, Марина Анастасовска, Бојана Христовска, Меланија Гоцевска, Мила Ниновска, Ангела Богатинова, Медина Јусуфовиќ, Христина Наќевска

Мажи: Јан Кисилев, Миро Митрашиновиќ, Агим Бафтии, Марко Арсов, Никола Орсо, Ендру Кук (Англија), Андреј Литвиненко (Украина), Салваторе Лаудани (Италија)
(Кристијан Јангос, Мартин Саздовски)
БАЛ
Жени: Дафина Данилоска Кочевска, Марина Анастасовска, Бојана Христовска, Меланија Гоцевска, Мила Ниновска, Медина Јусуфовиќ, Христина Наќевска
Мажи: Јан Кисилев, Миро Митрашиновиќ, Агим Бафтии, Марко Арсов, Никола Орсо, Андреј Литвиненко (Украина), Салваторе Лаудани (Италија)
Кристијан Јангос, Мартин Саздовски

Доктор/фотограф: Драган Кочоски
Одржувач на возови: Стефан Кочевски
Послуга: Габриела Павловска, Бранкица Јовеска, Мартин Саздовски, Кристијан Јангос, Александар Петковски

 

Синопсис според истоимениот роман на Л.Н.Толстој

„Сите среќни семејства си прилегаат едно на друго, секое несреќно семејство е несреќно на свој начин”. – Л.Н. Толстој

 За балетот „Ана Каренина“…

Голем предизвик е да се направи уметничко дело, кое за драматуршка предлошка има двајца Великани на Руската и светска уметност и култура, Лав Николаевич Толстој и Петар Илич Чајковски.

Едено од најпознатите светски литературни дела „Ана Каренина“ од крајот на 19 и во целиот 20 век, претставувало инспирација за многу театарски и филмски креации. Еве го сега пред нас, како инспирација за кореографот Лео Мујиќ и балетскиот амсамбл на Македонската опера и балет. Чајковски во својот прекрасен опус често бил инспириран од делата на руската и светска класика, но никогаш не искористил дело од Толстој. Сепак, за романтична приказна како што е „Ана Каренина“, како најсоодветна се покажа токму неговата музика. (Во нашето кореографско видување, искористение се делови од: Концертот во D-dur за виолина и оркестар, Симфонијата во b-mol, Сентименталниот валцер, Петтата симфонија вo e-mol, Шетстата симфонија во b-mol и Елегијата во g-mol).